Przedsiębiostwo Handlowo-Usługowe Kiciński

Gospodarstwo Rodziny Kicińskich zostało założone tuz po drugiej wojnie Światowej przez Antoniego Kicińskiego w miejscowości Karna. W skład gospodarstwa wchodziło kilka hektarów pół uprawnych, oraz małe obiekty inwentarskie.

W latach siedemdziesiątych gospodarstwo zostało przejęte przez Andrzeja Kicińskiego, który zmienił profil produkcyjny z produkcji mleka na produkcje trzody chlewnej. Z biegiem lat gospodarstwo rozrosło się, zbudowane zostały nowe obiekty inwentarskie oraz powiększony został areał uprawny. W latach 90tych po raz pierwszy zaczęto uprawiać cebule.

Wraz z Andrzejem Kicińskim na Gospodarstwie pracują teraz jego synowie Marcin oraz Szymon. Andrzej zajmuje się hodowlą trzody oraz uprawą pól natomiast synowie Marcin i Szymon produkcją i przetwarzaniem cebuli.

Profil Produkcyjny Gospodarstwa

Obecnie cebula uprawiana jest na areale około 100 hektarów.

W uprawie stosowane są odmiany najbardziej wydajne oraz przeznaczone do długiego przechowywania. Po zbiorach cebula transportowana jest do magazynów gdzie służy jako baza produkcyjna Firmy Kiciński. Poza cebulą uprawiane są również takie rośliny jak rzepak, jęczmień, kukurydza, żyto, pszenica oraz pszenżyto. Pozyskane plony zbóż są wykorzystywane jako pasza dla trzody chlewnej. Wysoka jakość żywca z gospodarstwa została doceniana przez kontrahentów, którymi są największe Zakłady Przetwórstwa mięsa wieprzowego w Kraju oraz za granicą.